UnaVita

što je wingwave coaching

Što je wingwave® coaching?

Wingwave je znanstveno dokazana i vrlo učinkovita metoda za jačanje, razvoj i ponovo aktiviranje mentalnih i kreativnih sposobnosti. Metoda je nastala u Njemačkoj, a učinkovitost metode i istraživanja rađena su na Sveučilištu u Hamburgu.

Fenomen stresa i blokada normalne su i razumljive reakcije zdravog čovjeka u zahtjevnim radnim okolnostima ili privatnom životu. Koliko od vas je bio u situaciji da se je pripremao za ispit a strah od ispita ili nastupa vas je blokirao i niste postigli zadovoljavajuće rezultatae ili npr. preselili ste urede u nove prostore a vaš radni stol je odmah do prozora na 10. katu a vi patite od straha od visine? Kombinirajući  wingwave s elementima NLP i O-Ringom riješiti ćete se strahova, fobija, ojačati ćete samopouzdanje, riješiti negativna uvjerenja i probuditi kreativnost u vama. Wingwave coaching uspješno se koristi kako u poslovnom tako i u privatnom životu, profesionalnom sportu, bankama, osiguravajućim društvima, pedagogiji, zdravstvenom sektoru i u umjetničkim krugovima.

Značenje imena wingwave

Riječ ‘wing’ metafora je za leptirova krila jer prema teoriji kaosa E.N.Lorenza ona kaže da zamah leptirovog krila na drugom kraju svijeta može promijeniti vrijeme. Slikovito rečeno preciznim djelovanjem pomoću O-Ringa i mahanjem u najkraćem roku dolazi do promjena u emocijama odnosno doživljaju i ponašanju čovjeka. Za rješavanje velikih problema nije nužno potreban veliki napor, nego nam je jednostavno bitno naći najmanji faktor za najbolji efekt. Metafora krila leptira također nam predstavljaju optimalnu suradnju polovica mozga tj. lijeve i desne hemisfere mozga.  Drugi dio riječi ‘wave’ preuzet je iz engleskog ‘brainwave’ što znači sjajna ideja, zamisao. Djelovanje metode nakon procesa je tako da se ideje oslobađaju, povećava se kreativnost i općenito pokretačka energija.

Kako wingwave radi?

Svima nam je poznata izjava koju su nam govorili kad smo imali težak i stresan dan: ”Prespavaj noć i ujutro će ti biti lakše.” Ukoliko je stres ili neko drugo opterećenje bilo lakše mozak ga je sam razgradio i ujutro smo se probudili kao ‘novi’.  Međutim što ako je opterećenje bilo preveliko, moćno za naš organizam? Tada  ga mozak nije uspio razgraditi i posljedica toga je da se čovjek stalno osjeća umorno ili pod stalnim pritiskom.

Istraživanja pokazuju da ljudskom organizmu prosječno treba 7-8 sati sna, prva 3 do 4 sata sna je tjelesni odmor a u ostala 3 do 4 sata dolazi do REM faze spavanja. U REM fazi mozak razgrađuje proživljene situacije, emocije doživljene tijekom dana.

U wingwave coachingu klijent definira temu na kojoj želi raditi. Pomoću O-Ringa pronalazimo emociju s kojom se ne može nositi a zatim na budan način stimuliramo REM fazu mahanjem ispred očiju klijenta lijevo, desno. Na ovaj način u budnom stanju naš mozak obrađuje, razgrađuje i briše zablokirane emocije. Tijekom intervencije može doći do iznenađujućih otkrića i promjene emocija. Cijeli proces je pod vodstvom coacha. Nakon intervencije klijent osjeća olakšanje, ponekad radost i ushićenje. Ponekad se može osjećati ugodno umorno i opušteno, može doći do sanjarenja, intenzivnih snova koji su asocijativno povezani s obrađenom temom.

wingwave je metoda brzog coachnga za osobe koje se bave zahtjevnim zanimanjima, kao npr. direktori, menadžeri, vlasnici tvrtki, voditelji, umjetnici, sportaši. Učinkovita je i za učenike, studente pri polaganju ispita ili prilikom intervjua za posao.Wingwave je metoda coachinga a ne psihoterapeutska metoda i provodi se na psihičkim zdravim osobama u cilju jačanja mentalnih sposobnosti i podizanja kreativnosti.