UnaVita

wingwave coaching i istraživanja

Wingwave coaching znanstveno dokazana metoda

Wingwave coaching znanstveno dokazana metoda trenutno se istražuje na nekoliko sveučilišta u Njemačkoj ( Sveučilište u Hamburgu, Visoka medicinska škola u Hannoveru, Njemačko sportsko Sveučilište u Kölnu). Wingwave sadrži tri komponente koje su znanstveno dokazane:

  1. Neurolingvističko programiranje (NLP)
  2. Miostatik test
  3. Bilateralna stimulacija mozga

 

Tema: Nedostatak samopouzdanja u radnom kontekstu

Wingwave coaching znanstveno dokazana metodaU navedenom primjeru jasno se vidi promjena stava nakon polusatnog procesa wingwave coachinga emocija na temu ”nedostatak samopouzdanja u radnom okruženju”. Rezultati mjereni Porta Bio Screenom pokazuju kako na početku procesa desna (gornja crvena krivulja) i lijeva hemisfera (donja plava krivulja) pokazuju niski stupanj koordinatne suradnje. Ako vrhovi crvene krivulje idu prema gore, vrhovi plave krivulje idu prema dolje. Na kraju intervencije krivulje se približavaju, miostatik test je čvrst i znači ‘Mogu se nositi s tim’ (lijeva i desna polovica mozga reagiraju koordinirano), za razliku od početka kad je test bio slab i pokazivao je nedostatak samopouzdanja, bespomoćnost, bijes (lijeva i desna hemisfera mozga nisu ili koordinirane).

 

Tema: Strah prije javnog nastupa

Za mnoge govori pred velikim ili malim grupama povezani su s velikim stresom i neugodnim osjećajima. Mnogi imaju simptome od lagane tjeskobe do lupanja srca, neprospavanih noći prije predavanja, pojačano znojenje, problemi sa želudcem i crijevima. U ovakvim slučajevima pomažu treninzi (prolaženje kroz prezentaciju, videozapisi) ali i psihološke-terapeutske metode među kojima je wingwave coaching. U navedenom primjeru radilo se ispitivanje straha od javnog nastupa te usporedba wingwave coaching metode s drugim metodama kod reduciranja straha. Grupa se najprije podvrgla nastupu bez ikakve intervencije, a zatim se radila intervencija tj. priprema za nastup uz primjenu wingwave metode i treninga. Grupa se podijelila u tri manje grupe:

A grupa-grupa se pripremala uz trenige (vježbe, videozapisi, analize) + jednosatna intervencija wingwavea.

B grupa-grupa je prošla dvosatni wingwave coaching.

C grupa– grupa je prošla samo trening i pripremu (vježbe nastupa, videozapisi).

Kod sve tri grupe negativni osjećaju su se smanjili nakon intervencije koja je bila različita za svaku grupu. Međutim ono što se je zapazilo je to da je kod obje wingwave grupe (A i B) navedeno smanjenje straha bilo veće nego kod grupe koja je prošla samo trening i pripremu (C) bez wingwave intervencije. Kod obje wingwave grupe zabilježene su i snažnije pozitivnije emocije. Kad se uspoređuju dvije wingwave grupe (A i B) kod grupe B  trema se je smanjila za prosječno dvije ocjene. Rezime: rezultati istraživanja pokazuju kako je primjenom wingwave metode moguće ojačati samopouzdanje u držanju govora te pozitivan stav zbog tog predstojećeg događaja.

Wingwave coaching znanstveno dokazana metoda