UnaVita

From the blog

Dodir

dodir

Dodir

Lewisu Hamilton vs Valttery Bottas

 

Na utrci formule jedan održane 30.9. 2018. u Sochiu desilo se nešto što ljubitelji formule ne vole a to je timska odredba da brži i bolje pozicionirani vozač mora propustiti svog timskog kolegu. Naime vozač Mercedesa Valttery Bottas je prema nalogu svoga tima morao prepustiti prvo mjesto u utrci pa tako i pobjedu svome timskome kolegi Lewisu Hamiltonu. Da li je to korektno od strane Mercedesa ili nije je tema za neki drugi put. Sad bih se želio osvrnuti na neverbalnu komunikaciju između njih dvojice prilikom prvog susreta nakon što su izašli iz bolida na kraju utrke.

bottas i hamilton dodir

 

Nezahvalno je komentirati slike sa strane neverbalne komunikacije jer su one samo jedan maleni dio vremena uhvaćen i zamrznut te postoji velika mogućnost da je pokret na samome početku i da nije završen do kraja ili je možda taj pokret u fazi odmicanja. Ali konkretno ovo sam gledao na televiziji tako da ću prokomentirati neke neverbalne znakove koje možemo vidjeti na slici iznad.

Sasvim je vidljivo iz slike gore da Bottas nije zadovoljan timskom odredbom. Njegov govor tijela pokazuje klasično distanciranje. Kad od srca želite nekome čestitati na primjer na pobjedi, tada će te svoje tijelo usmjeriti ka toj osobi te na taj način pokazati otvorenost i poštovanje. Isto tako najvjerojatnije ćete se približiti toj osobi i eventualno je zagrliti. No međutim u ovome slučaju vidimo kako su im ruke skoro skroz ispružene. Drže se daleko jedan od drugoga što je također znak distanciranja. Na slici vidimo kao su tijela obojice vozača zakrenuta u stranu. Kada nam se netko ili nešto ne sviđa tada i svoje tijelo nesvjesno zakrećemo u stranu. Nadalje možemo primijetiti kako je Bottas lagano pogrbljen i ramena su mu gurnuta prema naprijed.  Ovo je klasičan položaj gubitnika, osobe kojoj su „sve lađe potonule“. Kada se osjećamo moćno, pobjednički tada su nam leđa uspravna a ramena povučena u nazad i prsa isturena. Položaj Bottasove glave jako puno govori o njegovim trenutnim osjećajima. Ona je usmjerena prema dolje što također ukazuje na negativne osjećaje, u ovome kontekstu, i manjak samopouzdanja, također vidimo da ne gledaju jedan drugoga. Između ostaloga ne gledamo u nešto ili nekoga koga ne volimo ili nam se ne sviđa. U ovome trenutku zasigurno Hamillton nije osoba koju Bottas želi vidjeti.

Nažalost rezolucija slike je loša ali svejedno možete primijetiti kako su nestale usnice s Bottasovog lica. Nema usnica-ima problema. Usnice nestaju kada susprežemo svoje emocije, ne želimo izreći ono što mislimo u tom trenutku.

I zadnje, a po meni vrlo zanimljivo, je dodir. Kada nekoga volite ili vam je drag. Kada ste s nekime dobar prijatelj, takve osobe obično dodirujete punim dlanom.

Na slici iznad možemo vidjeti kako je Bottas dodirnuo Hamiltona samo vrhovima prstiju. Gotovo pa izgleda kao da ga želi rukom zaustaviti da mu Hamilton ne priđe bliže. Na ovaj način dodirujemo nešto što ne volimo ili nam se gadi. Zamislite da morate dodirnuti puža golaća. Vjerojatno bi to napravili vrhom kažiprsta vodeće ruke. Ovakvu vrstu dodira često možemo vidjeti kod celebrity parova koji se u javnosti grle i naizgled pokazuju privrženost a u stvari njihov odnos nije u najboljoj fazi. Nesvjesno pokazuju da u stvari ne žele dotaknuti osobu pored sebe.

Zaključak: Bottas je izrazito nezadovoljan timskom odlikom da pobjedu prepusti Hamiltonu. U dubokim je negativnim emocijama i u ovome trenutku Hamilton je zadnja osoba koju želi vidjeti.

 

Željko Trivanović, trener neverbalne komunikacije

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.