UnaVita

From the blog

Donald Trump se probija kroz gomilu

donald trump mikroeskpresija gađenja

Na skupu vođa svjetskih sila,  u sjedištu NATO-a predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump je pokazao nasilno probijanje kroz gomilu drugih vođa država.

Primivši nadlakticu Crnogorskog premijera Duška Markovića, Trump je pokazao mikroekspresiju gađenja. I dok se tako gurao pored preplašenog Markovića, Trumpovo lice je i dalje pokazivalo mikroekspresiju gađenja.

Takvo ponašanje je dramatično zadiranje u tuđi intimni prostor. To je također i agresivan fizički čin, koji bi se u većini profesionalnih situacija mogao okarakterizirati kao oblik zlostavljanja pa čak i fizičkog napada.

donald trum se probija kroz gomilu

donald trump mikroeskpresija gađenja

 

 

 

 

 

 

 

Crnogorski premijer Duško Marković je nekako uspio odgovoriti na Trumpov nasilan ulaz u njegov intimni prostor tako što je brzo položio svoju desnu ruku na Trumpov donji dio leđa. U tom trenutku on ”odguruje” Trumpa dalje od sebe. Ovo je neverbalni znak odbijanja.

Iako je na slici ograničen bočni pogled, može se vidjeti lice Dalia Grybauskate predsjednice Litve koja se nalazi na krajnjem desnom dijelu slike. Njezina usta su djelomično otvorena (opuštena vilica) a čelo i obrve su podignuti. Ona je u nevjerici. To je izraz emocionalnog šoka i emocionalnog procesiranja.

donald trump ekspresija gađenja

Pogledajte kako je Trumpova vilica izbačena prema naprijed. Ovaj pokret je karakterističan za navalu adrenalina koju osjeća zbog guranja kroz gomilu ljudi.

Dalia Grybauskate je još više šokirana. Osmjeh Duška Markovića se pretvara u smijeh.

donald trump agresija

Dok premijer Crne Gore Duško Marković istovremeno potiskuje smijeh i emociju gađenja, Donald Trump izvodi ”lažno narihtavanje sakoa”. To je primjer poznat kao ”podizanje alfa stanja”. Slično kao i kada se gorila lupa po prsima, Trump potvrđuje samome sebi a i drugima da ja on alfa te ih stavlja u njihovo zajedničko (beta) stanje.

 

donald trump alfa stanje

Iako ne možemo znati šta govori, možemo vidjeti kako predsjednica Dalia Grybauskate gestikulira s dlanom okrenutim prema gore. Ovaj ilustrator je, generalno govoreći, beta ponašanje. Međutim, u ovisnosti o drugim neverbalnim i verbalnim signalima ovo može biti i alfa-beta hibrid. Iako se može upotrijebiti za vrijeme pitanja ili sugestiji da se nešto razmotri ovo je inače vrlo prijateljski, razoružavajući znak koji simbolički projicira ”molim te” emocionalni ton. Također se upotrebljava za povezivanje s drugom osobom te može poticati diplomaciju.

Predsjednik Donald Trump vrlo često pokazuje gestu s obadva dlana prema gore. Međutim on tu gestu upotrebljava daleko previše i u broju ponavljanja i u opsežnosti.

donald trump geste rukama

Na gestu Dalie Grybauskate Trump uzvraća dlanom okrenutim prema dolje i ispruženim kažiprstom kao da ubada. Ovaj ilustrator je hiper-alfa, hiper-agresivno i generalno napadački (uvredljiv) znak u svim kulturama na Svijetu.

donald trump prijetnja

Nakon toga Trump zakreće torzo dalje od Dalie (ponižavajuće/nepoštivajuće ponašanje), ali tada lagano prelazi u beta emocionalno stanje postavljajući ruke u položaj ”smokvin list” (štiti genitalije).Jedan dio njegove psihe je svjestan kako je pretjerao u svom ponašanju tako da je (podsvjesno i u trenutku)morao regulirati i smanjiti svoje agresivno ponašanje.

Zaključak: probijanje predsjednika Donalda Trumpa kroz skupinu ostalih svjetskih vođa na skupu u sjedištu NATO-a je klasičan primjer ponašanja koje je izvan konteksta. Time je pokazao tipičan hiper-alfa govor tijela. Time je prekršio pravilo o korištenju prostora među ljudima. Ušao je na silu u tuđi intimni prostor.

donald trump beta položaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.