UnaVita

From the blog

Govor tijela Khabib Nurmagomedov vs Conor McGregor

Govor tijela Khabib Nurmagomedov vs Conor McGregor

Govor tijela Khabib Nurmagomedov vs Conor McGregor

 

Uoči meča stoljeća, kako ga nazivaju, između Khabib Nurmagomedova i Conor McGregora želio bih se osvrnuti na njihovu press konferenciju i analizirati njihov govor tijela te na temelju toga dati svoj sud tko će pobijediti.

Analizirat ću samo prve dvije minute presice, do trenutka kada sjednu jer je poznato da je McGregor kralj tresh talk-a.

Presicu možete pogledati ovdje  https://www.youtube.com/watch?v=agbsUzk3gwc&t=438s

McGregor izlazi prvi. Na 0:25 možete vidjeti kako se vrlo kratko osmjehnuo. No to nije bio pravi Duchennov osmjeh. Kod McGregora su se samo usta razvukla u takozvani lažni osmjeh kojim prikriva nervozu. Prilikom Duchennovog ili pravog osmjeha usta se razvuku, obrazi se podignu, aktiviraju se kružni mišići oko očiju i s vanjske strane očiju se pojave bore.

Sekundu iza tog je krenuo prema pozornici ali je na trenutak zastao 0:26 i pogledao u smjeru svoga desnog gornjeg džepa te je prstima lijeve ruke dva puta primio sako. Ovakvo zastajkivanje i bespotrebno dodirivanje (samo-utjeha) se može protumačiti kao strah ili nervoza pred izlazak na pozornicu. Poznavajući McGregora, njega nikada nije bilo strah ili nervoza prilikom izlaska na pozornicu. Dapače on je izvrstan show man i hrani se publikom i svojim nastupom.

Nastavio je hodati prema pozornici. 0:30 u prvih par koraka njegov govor tijela ne odaje samopouzdanje. Glava i pogled su mu usmjereni prema podu i lagano je zgrbljen. Ovo definitivno nije položaj tijela za borca njegovog kalibra.

Tek se je u 0:32 ispravio i počeo hodati dugačkim i sigurnim koracima prilikom kojih je radio velike amplitude lijevom rukom u kojoj je držao bocu svoga viskija. Nastavio je tako hodati sve dok se nije popeo na pozornicu. Iako moram priznati da mi je cijeli njegov hod izgledao poprilično ne prirodno, izrežirano gotovo nerealno, kao da se šepuri. Koraci su predugački kao i amplituda lijeve ruke. Tako ne hoda netko tko je pun samopouzdanja.

Popevši se na pozornicu u 0:41 kimnuo je glavom u znak prepoznavanja i pozdrava Dana White-u predsjedniku UFC-a.

U 0:45 odložio je bocu na sol i mahnuo publici otvorenim dlanom a nakon toga je stisnuo prste u šaku kako bi pokazao moć. No šaku je držao poprilično nisko. Zbog kuta kamere mi je teško točno odrediti o kojoj se visini radi ali mislim da nije bila više od razine ramena. Kada stisnete šaku u želji da pokažete moć onda je to energičan pokret gdje je podlaktica savijena pod 90 stupnjeva u odnosu na nadlakticu a nadlaktica je gotovo vodoravna s tlom i okomita na torzo. Kod McGregora cijela ta gesta je poprilično bojažljivo izvedena, bez energije i bez snage.

U 0:59 na pozornicu kreće Nurmagomedov. U tom trenutku na licu mu možemo vidjeti mikroekspresiju prezira. Samo mu je lijeva strana usana povučena unazad, izgleda kao polovičan smiješak ali je daleko od toga. Prezir je jedna od najsnažnijih emocija. Prezir možemo pokazati prema ljudima, predmetima ili situaciji u kojoj se nalazimo. Kako je Nurmagomedov iskusan borac i odradio brojne presice za pretpostaviti je da je prezir upućen McGregoru….bolji sam od tebe. Isto tako u tom trenutku možete vidjeti kako mu je središnji dio čela naboran, aktiviran, zgrčen. Ovo je neverbalni znak da osoba ima nekakav plan, fizički ili emocionalni.

U 1:01 Nurmagomedov ima opušteno isplažen jezik što je u ovome kontekstu znak visoke emocije za „upravo ću biti zločest“.

Zatim je krenuo prema pozornici, njegov hod je prirodan, opušten s umjereno dugačkim koracima i umjerenim amplitudama rukama. Podsjeća me na hod sportaša koji idu na pobjedničko postolje po medalju.

U 1:11 vidimo kako si McGregor namješta hlače što je još jedna gesta samoutjehe. Tijelo mu govori „smiri se“ a nama da je mozak pod stresom. Nastavlja s gestama samoutjehe popravljajući hlače i sako te neprestano se njiše na nogama lijevo-desno što je znak velike nervoze. Sve to vrijeme njegovo tijelo je okrenuto ka Nurmagomedovu u nekakvom polu zgrbljenom stavu, kao da će ga svaki čas napasti. Zatim je u 1;20 svoju nervozu usmjerio ka stolcu na koji treba sjesti. Onda napušta stolac i opet se vrlo prijeteći, pognute glave i očiju upiljenih u svoju metu, okreće prema Nurmagomedovu. Ovakav položaj tijela je veliki znak agresije i ljutnje.

Zatim dolazi 1:31. po meni ključni dio. Ako zaustavite presicu u ovome trenutku možete vidjeti razliku u mentalnoj snazi jednog i drugog. McGregor je zauzeo pozu Smokvin list. To je izrazito beta poza. Imaju je ljudi kojima fali samopouzdanja koji su podčinjeni. Cijeli se je zgrbio i stisnuo ramena. Doslovce se fizički smanjio. Za riziku od njega pogledajte Nurmagomedova. Uzvratio je prijeteći pogled, uspravio se i raširio ruke. Pokazuje koliko je velik i snažan. Izrazito alfa položaj.

U 1:32 McGregor je krajičkom svoje podsvijesti osjetio da je u podčinjenom položaju te je izašao iz njega maknuvši ruke iz položaja Smokvin list te je krenuo prema sredini bine. Ruke su mu spuštene uz tijelo te cijelo vrijeme mrda ramenima i njiše se na nogama. Za razliku od njega Nurmagomedov stoji smireno s rukama na boku koje pokazuju spremnost na akciju ali na taj način i dalje je prividno krupniji od McGregora.

U 1:38 McGregor prvi napušta sredinu bine, prvi prekida kontakt očima, glavu zakreće u stranu i time prepušta moć Nurmagomedovu koji i dalje ostaje suveren na sredini bine gdje je i bio.

U 1:43 McGregor prvi sjeda i još više se smanjuje u odnosu na Nurmagomedova koji u tom trenutku i dalje stoji dominantno s rukama na bokovima. Kako je rezolucija snimke slaba tako ne mogu sa sigurnošću reći ali čini mi se da Nurmagomedov opet ima mikroekspresiju prezira na licu.

Prema neverbalnoj komunikaciji jednoga i drugoga mogu zaključiti da je Nurmagomedov u ovome trenutku psihički bolje spremljen te mu dajem veću šansu za pobjedu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.