UnaVita

From the blog

Lice tuge

Tuga ili neka druga emocija

 

Nedavno sam na portalu Dnevnik.hr pročitao članak o tužnoj prodavačici trešanja s Britanskog trga koju je fotografirao fotograf agencije Pixsell Sanjin Strukić. U tekstu se navodi kako je prodavačica tužna. No na temelju čega je donesen takav zaključak. Jedino na temelju fotografije. Ali, da li je to uistinu tako? Da li je prodavačica zaista tužna?
Ekspresija tuge je jedna od sedam univerzalnih ekspresija i svi je jednako pokazujemo bez obzira na dob, spol i rasu.

Pogledajmo kako ekspresija tuge izgleda.

tužno liceObrve privučene a unutarnji dio obrva je podignut prema gore. Privlačenje obrva uzrokuje pojavu okomitih bora između njih.

Čelo podizanje unutarnjeg dijela obrva uzrokuje pojavu bora na čelu, ali ne preko cijelog već samo na središnjem dijelu čela.

Oči donje vjeđe su lagano napete što uzrokuje karakterističnu pojavu vrećica ispod očiju koje odaju dojam da će osoba zaplakati.

Usta rubovi usana su povučeni prema dolje. Donja usna je blago ispupčena. Ovakvo ispupčavanje donje usne, ali puno naglašenije, je omiljeni potez male djece kada pokušavaju glumiti tugu.

Brada napeta a takva napetost uzrokuje mreškanje kože brade. Ovo je vrlo teško namjerno napraviti. Donja vilica može biti blago povučena u nazad.

 

Pogledajmo sada lice prodavačice trešanja.

baka

 

 

 

 

 

 

Obrve vanjski rubovi su spušteni. Unutarnji rubovi nisu privučeni.
Čelo vanjski rubovi naborani. Preko sredine čela nema bora.
Oči donje vjeđe blago ispupčene.
Usta rubovi povučeni prema dolje.
Brada opuštena bez malih nabora.
Kao što vidimo prodavačica pokazuje određene znakove tuge, ili…

Prilikom analize osobe vrijedno je imati na umu kako ta osoba inače izgleda, kad je opuštena. Također treba uzeti u obzir i kontekst. U ovom slučaju to su njezine godine. Vjerujem kako prodavačica ima oko 70 godina. U ovoj životnoj dobi dešavaju se određene promjene koje uzrokuju i promjenu naše fizionomije. Tonus mišića slabi a to uzrokuje opuštanje kože na licu. Zbog tog razloga su i rubovi njezinih usana spušteni prema dolje. Ova pojava najvjerojatnije uzrokuje i spuštanje vanjskih rubova obrva prema dolje. A takav oblik nam daje lažnu sliku kao da su unutarnji rubovi obrva podignuti prema gore dok u stvari nisu. Također ova životna dob donosi i probleme s ispadanjem zubi. Kada prednji zubi ispadnu, usnama više nema što stvarati otpor pa se usne povlače prema unutra, kao da nestaju što je i vidljivo na fotografiji. Ovakvo povlačenje usana uzrokuje da se i brada povlači prema gore. Nadalje, pojavljuju se bore koje se zovu „stalne bore“ i koje ne možemo uzeti u obzir kada analiziramo lice jer takve bore nisu uvjetovane trenutnom kontrakcijom lica. Tako i bore između njenih obrva nisu uzrokovane primicanjem obrva već su to njezine stalne bore.

Prema tome da li je prodavačica tužna? Nije. Da li je zamišljena? Je. O čemu razmišlja? To nitko ne zna osim nje.

Ovakva kriva interpretacija emocija ili govora tijela može biti vrlo štetna na primjer kod otkrivanja laži ili prilikom razgovora za posao. Ukoliko nismo stručni donosimo krive zaključke o nekoj osobi temeljem naše individualne interpretacije događaja umjesto da sagledamo široku sliku i prikupimo sve potrebne informacije.

Osnovno ponašanje (izgled), sadržaj i skup istovjetnih znakova su temelj točne analize nečije neverbalne komunikacije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.