UnaVita

From the blog

Mikroekspresije otkrivaju vaše prave osjećaje

mikroekspresije otkrivaju vaše prave osjećaje

Jeste li zabrinuti, umorni, frustrirani, bijesni ili tjeskobni? Ne trebate niti reći osobi s druge strane ekrana tijekom virtualnog sastanka – ona to može vidjeti gotovo trenutno.

Svakako postoje trenuci kada je u redu otkriti svoje istinske osjećaje, posebno kada ste s članovima svoje obitelji ili prijateljima. Ali na profesionalnom virtualnom sastanku ili udaljenom razgovoru za posao možda biste se željeli pokazati u svom najboljem izdanju.

Prvo, prirodno je osjećati se stresno u ovom gospodarstvu razorenom COVID-om. Anksioznost, frustracija, pritisak zbog sve većeg opterećenja ili stres koji osjećamo zbog toga što nemamo posla, na neki način utječe na sve nas.

Drugo, emocionalna zaraza znači da kao društvena bića imamo predispoziciju da osjetimo emocije i osjećaje drugih ljudi, i to radimo jako brzo. Najzarazniji su osjećaji kojima se naša vrsta mora prilagoditi – strah i radost.

Nakon što sam pročitao brojne knjige profesionalnih pregovaračima u FBI-u i američkom Ministarstvu obrane, mogu vam reći da je pokušaj prikrivanja osjećaja gubitnička strategija. Odati će vas mikroekspresije lica i geste govora tijela. Gotovo ih je nemoguće kontrolirati.
Možda si sada mislite: “Pa, iako sam frustriran jer mi je ovo deseti virtualni razgovor za posao, samo ću se nasmiješiti i oni neće primijetiti da sam nervozan ili da me je strah.”

Nažalost takva strategija je osuđena na propast. Razlika je između lažnog osmijeha i pravog osmijeha koji dolazi „od srca“. Naš mozak je evoluirao kako bi shvatio razlike između pravog i lažnog osmjeha. Kolutanje očima, nekontrolirana grimasa ili malo odmahivanje glavom ostavlja suptilne znakove o onome o čemu stvarno razmišljate.

Znate onaj osjećaj kada vaš “instinkt” kaže da nešto nije u redu? Instinkt je drevni mehanizam vašeg mozga. I to je jako dobro podešen stroj.
Jedno od rješenja je kognitivno preispitivanje – pretvaranje negativne emocije u pozitivnu. Preoblikovanjem svoje interne priče, internog stanja, nećete morati brinuti o mikroekspresijama jer će vaše ekspresije lica i govor tijela slati pozitivne vibracije.
“Način na koji nešto uokvirujemo, utječe ne samo na naše razmišljanje, već i na emocionalno stanje”, piše dr. psihologije Maria Konnikova u svojoj knjizi Najveći blef.

Konnikova je spisateljica koja je odustala od stalnog pisanja za časopis te je počela učiti kako se igra poker – od nule. U dvije godine osvojila je 300.000 dolara.

Konnikova je naučila opažati suptilne geste tijela koje su odavale čovjekovo unutarnje razmišljanje. Na poker turnirima naučila je da treba obratiti pažnju na ruke neke osobe. Kako je osoba posegnula za kartama ili ponudila ulog, prenijela je puno kritičnih informacija o svom duševnom stanju.
Iako se više oslanjala na ruke nego na izraze lica, poanta je u tome da male geste djeluju kao “predznaci” koji drugima prenose naše unutarnje misli.
Konnikova ponavlja ono što su davno prije naučili drugi psiholozi i znanstvenici. Naime, unutarnje riječi kojima uokvirujete svoju situaciju su priča koju pokazujete svijetu.

Ako se izjedate zbog događaja koji je izvan vaše kontrole, ljudi će to vidjeti u vašim izrazima lica i gestama.
Kada se usredotočite na loše stvari, bit ćete shrvani nezadovoljstvom i neće biti zadovoljstvo na vidiku. Izgubit ćete prijatelje i dobre prilike te nećete moći vidjeti sretne stvari koje vam se nalaze „ispred nosa“.

Misli na kojima se najviše zadržavate su priče koje iznosite u svijet.

Sjeme elastičnosti je posađeno onda kada prepoznate da su, karte možda krenule protiv vas u posljednjem dijeljenju ili pojedini događaj izvan vaše kontrole ali ako nastavite donositi ispravne odluke i ustrajete u svojoj viziji, pobijedit ćete češće nego što ćete gubiti.

Želimo biti u blizini pozitivnih ljudi. Provjerite svoje unutarnje stanje prije sljedećeg virtualnog sastanka. Obratite pažnju na svoje unutarnje misli, riječi i priču jer to će drugima „pokazati“ o čemu zapravo razmišljate.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.