UnaVita

From the blog

Nova istraživanja pokazuju- ljutnja, prezir i gađenje potiču neprijateljstvo

negativne emocije

Negativne emocije kao ljutnja, prezir i gađenje koje pojedinci doživljavaju imaju veću vjerojatnost da će djelovati i ponašati se neprijateljski prema onima s kojima se ne slažu, pokazuje novo istraživanje Državnog sveučilišta San Francisco.

Dosadašnja istraživanja pokazala su povezanost između tih emocija, kolektivno poznatih u psihologiji kao ANCODI, i neprijateljstva, ali nova studija objavljena u časopisu Journal of Applied Social Psychology prva je koja dokazuje povezanost. Zaključci imaju važne posljedice za različita područja, uključujući politiku i provedbu zakona.

Jednom kada smo u stanju identificirati specifičnu emocionalnu mješavinu koja dovodi do agresije, možemo učiniti nešto po tom pitanju“, rekao je glavni autor David Matsumoto, profesor psihologije na SF Stateu koji je opsežno proučavao kako emocije mogu potaknuti neprijateljstvo među ideološki utemeljenim skupinama. “Sada znamo na što trebamo paziti kada pokušavamo pratiti i/ili spriječiti tuđu agresiju.

U ovoj studiji su sudionici bili podijeljeni u tri skupine. Sudionicima koji su zamoljeni da komentiraju slike prikazane su slike namijenjene izazivanju ANCODI emocija, straha i tuge ili neutralnih emocija. Matsumoto i njegovi kolege zatim su mjerili razine neprijateljstva sudionika na način da su svakome od njih dali ciglu te su tražili od njih da opišu kako bi je iskoristiti, kao i kako bi opisali samoodabranu protivničku skupinu, na primjer, republikanca za demokratskog sudionika – ili neutralnu skupinu.

Oni u ANCODI grupi opisali su manje konstruktivne uporabe za ciglu – bacajući je kroz prozor protivnika, na primjer, u odnosu na izgradnju kuće. Također su koristili osobnije zamjenice i manje društvenih riječi poput “prijatelji” ili “obitelj” prilikom opisivanja protivničkih skupina.

Prethodna istraživanja, od strane nas i drugih, pokazala su da je ova vrsta korištenja riječi povezana s agresivnim djelima“, rekao je Matsumoto.

Neprijateljstvo među ANCODI skupinom također se manifestiralo na suptilnije načine koji su iznenadili istraživače. Članovi ove skupine koristili su više sile prilikom postavljanja opeke na pult i također su brže hodali iz jednog dijela studija u drugi.

Osim toga, iako se emocije ljutnje, prezira, gađenja, straha i tuge ponekad mogu činiti preklapanjem, svaka od njih pokazuje prepoznatljiva svojstva. Ljutnja se izaziva kada se osjeti da je cilj opstruiran, prezir nastaje kada se osjeća superiornost i gađenje se izaziva kada se percipira da su predmeti ili hrana “kontaminirani” ili ne jestivi.

Strah i tuga su vrlo različiti“, kazao je Matsumoto. “Strah je emocija prijetnje a tuga je emocija gubitka. Svi oni imaju različite funkcije, a kada spojite ljutnju, prezir i gađenje, tada dobijete neprijateljstvo.”

Matsumoto se nada da će buduća istraživanja pokazati može li se osoba s neutralnim osjećajima prema skupini uvjetovati da se počne osjećati neprijateljski prema toj skupini, kao i načine za smanjenje emocija ANCODI-ja i vjerojatnost agresivnih djela.

Jednom kada možemo izmjeriti ovu trijadu emocija na pouzdan način, bilo riječima ili neverbalnim ponašanjem, tada možemo pratiti stupanj do kojeg se osoba pripremljena da bude agresivna“, rekao je.