UnaVita

From the blog

Razlike u govoru tijela između muškaraca i žena

razlike u govoru tijela između muškaraca i žena

Razlike u govoru tijela između muškaraca i žena

U čemu su razlike kako muškarci i žene komuniciraju?

 

Bez obzira koliko ste slični svome partneru, postoje pojedine ključne razlike u načinu korištenja govora tijela između spolova koje bi trebali znati.

Prvo, verbalno:

Muškarci i žene upotrijebe otprilike isti broj riječi dnevno.

 

Istraživači s univerziteta Texas, Austin otkrili su da muškarci i žene upotrijebe otprilike isti broj riječi na dan. Žene 16 215 riječi, a muškarci 15 669 riječi ali:

 • Žene obično više govore o drugim ljudima.
 • Muškarci obično više govore o stvarima koje se nalaze u njihovim okruženju.

…stoga ne čudi da muškarac želi razgovarati o novom telefonu koji njegov prijatelj ima a žena želi razgovarati o novoj prijateljici.

Sljedeće, prođimo kroz neverbalne sklonosti. Koje su razlike u govoru tijela među spolovima?

 1. PRILAZAK

Žene obično vole da im se pristupi sprijeda, a ne da im se priđe s leđa, i da ih se potapša po ramenu. Istraživači pretpostavljaju da se ovdje radi o zaštiti. Kada se ženi prilazi od naprijed ona može predvidjeti kakva je osoba koja joj prilazi prije nego li započne s razgovorom i u slučaju nužde potražiti zaštitu. Puno žena kaže da im se prilazak s leđa čini neprijateljski čak i kada su okružene prijateljima. Muškarci više vole kada im se priđe sa strane ili pod kutem jer je takav način prilaska manje agresivan. Frontalni prilazak muškarac može doživjeti kao nasrtanje na njega.

 • Ako prilazite muškarcu, prilazite mu sa strane.
 • Ako želite prići ženi, priđite joj od naprijed da vidi kako joj prilazite.
 1. KIMANJE

Kimanje glavom je zanimljivo neverbalno ponašanje: i muškarci i žene ga koriste zbog različitih razloga. Kada muškarac kima glavom, pokušava pokazati slaganje. Kada žena kima glavom, ona pokušava pokazati da sluša i želi da govornik nastavi govoriti. Pročitajte ponovo:

 

Kada muškarac kima glavom, pokušava pokazati slaganje. Kada žena kima glavom, ona pokušava pokazati da sluša i želi da govornik nastavi govoriti.

Dakle:

 • Ako slušate muškarca, ne kimajte glavom ako se ne slažete.
 • ako slušate ženu i želite joj pokazati da je pažljivo slušate, kimajte glavom.
 1. DODIR

Dodir može biti zeznuto područje neverbalne komunikacije. Pojedini ljudi jednostavno vole da ih se dodiruje i pokazuje privrženost, dok drugi imaju striktnu osobnu zonu. U ovome je velika razlika među spolovima:

 

Žene upotrebljavaju dodir kako bi iskazale prijateljstvo.

Muškarci upotrebljavaju dodir kako bi iskazali moć.

Dodirom se može iskazati povezanost i moć istovremeno u ovisnosti o tome kako se dodir upotrebljava. Nakon inicijalnog rukovanja muškarci i žene počinju dodir koristiti u drugačije svrhe. Žene obično dodiruju nečiju nadlakticu ili podlakticu ili zagrle osobu kako bi se povezale s njom ili kako bi joj pružile podršku. Muškarci (čak podsvjesno) će potapšati nekoga po leđima kako bi pokazali dominaciju ili će položiti ruku na nečije rame kako bi pokazali nadmoć ili kontrolu.

 • Budite svjesni toga da tapkanje po leđima i dodirivanje ramena može biti način pokazivanja dominantnosti. Ovo upotrebljavajte s oprezom.
 • Ako vas žena lagano dotakne po podlaktici, ona želi izgraditi povezanost i to u pogledu profesionalne povezanosti, društvene i romantične povezanosti.

Posebna napomena: U svojoj knjizi The morale molecule istraživač Paul Zak je otkrio da dodir oslobađa hormon oxytocin koji nam pomaže u povezivanju s drugim ljudima. Ovo važi i za muškarce i za žene. Stoga, iako dodirujemo iz različitih razloga naše veze imaju koristi od tog dodira.

 1. NEVERBALNI POTICAJ

Pokazujete li neverbalni poticaj kada slušate nekoga? Znakovi neverbalnog poticaja su:

 • Naginjanje naprijed
 • Kimanje glavom
 • Naginjanje glave u stranu
 • Kontakt očima
 • izgovaranje ”mmmhhmmm” ili ”razumijem”

Žene se od najmlađe dobi uče da pokazuju jako puno neverbalnog poticaja bilo da se slažu ili ne slažu s onime što je rečeno. Međutim to je potpuno nepotrebno. Na ovaj način žene mogu ispasti totalno hladne ili ne emocionalne.

Muškarci: kako bi ženama pokazali da ih slušate probajte pokazati neke od neverbalnih znakova poticaja koje smo naveli. Pogotovo ako vam govore da ste hladan ili nametljiv.

Žene: nemojte prihvaćati osobno ako vam muškarac na pokazuje neverbalni poticaj. Njima se to ne čini kao prirodno.

 1. GLASOVNA RAZNOLIKOST

Vjerojatno ste primijetili koliko spolovi drugačije zvuče preko telefona. Žene koriste pet različitih tonova  za vrijeme telefonskog razgovora. Time imaju širi raspon glasovnih sposobnosti i doimaju se kao ugodniji sugovornici ALI i zvuče emocionalnije. U poslovnim situacijama to i nije poželjno. Ženski glas se također podiže kada je pod stresom. Kada su napete one obično zvuče piskutavo. Muškarci imaju puno dublji raspon glasa i obično koriste tri tona dok govore.

 • Muškarci: Ako želite zvučati emocionalnije i toplije probajte glasovno varirati dok govorite.
 • Žene: U profesionalnom okruženju probajte glasnice opustiti kako bi zvučale profesionalnije.
 1. EKSPRESIJE LICA

Naše lice može proizvesti PREKO 10 000 ekspresija. Međutim muškarci i žene ih koriste drugačije. Uglavnom muškarci pokazuju manje ekspresija lica od žena.  To je zato što žene od malena uče blažem govoru tijela te ih podupiru da se uvijek slažu s drugima i surađuju. Problem je u tome što je smijeh ponizno ponašanje. U poslovnom svijetu žene trebaju biti svjesne toga te smiješak upotrebljavati svrsishodno.

 • Žene: Nemojte se smijati po defaultu. Smijte se svrsishodno.
 • Muškarci: Ako želite da vas drugi dožive kao toplu osobu koja je uključena u razgovor probajte pokazivati više ekspresija lica, pogotovo prema ženama.
 1. GOVOR TIJELA PRILIKOM LAGANJA

Znate li kada vam netko laže?

Volimo misliti kako smo sjajni u otkrivanju laži, ali u stvari laž možemo otkriti u samo 54% slučajeva. To je jedva malo bolje od slučajnog pogotka.

Smatramo kako je učenje otkrivanja laži životna vještina.

Svi bismo trebali znati kako imati pošteniji odnos s drugima. Svi bismo se trebali znati zaštititi od laži.  Svi bismo trebali znati kako otkriti skrivene emocije.

A sve to možete naučiti u našem programu o otkrivanju laži.

 • Unaprijedite svoje vještine za otkrivanje laži do 90% točnosti.
 • Dešifrirajte skrivene emocije.
 • Povećajte iskrenost vaših interakcija.
 • Naučite tajne govora tijela.
Izvor:http://www.scienceofpeople.com

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.