UnaVita

From the blog

Rukovanje Donalda Trumpa i Kim Jong Un

donald trump i Kim Jong Un

Iako se rukovanje čini kao jedna svakidašnja radnja, možda čak i obična, nismo ni svjesni koliko puno toga se može iščitati iz samog jednog rukovanja. U političkom svijetu rukovanje jedna od gesti kojom se pokazuje moć, dominacija i stav. Nedavni susret Donalda Trumpa i Kim Jong Una i njihovo rukovanje poslužio nam je kao primjer na kojem dosta toga možemo iščitati iz nadasve jednog običnog rukovanja.

Na sastanku za koji su mnogi mislili da se nikada neće dogoditi Donald Trump  i Kim Jong Un su u utorak u Singapuru ispisali stranicu povijesti. Slijedi neverbalna analiza njihovog rukovanja.

donald trump i Kim Jong Un

Prije samog čina rukovanja Donald Trump je prvi ispružio ruku dok je koračao prema Kim Jong Un-u. Ovo je odlična neverbalna taktika zato jer je na taj način pokazao inicijativu, snagu i sveukupni alfa ton.

Međutim, istovremeno, izgledalo je kao da je predsjednik Trump napravio pogrešku, ali to je bio vrlo lukav potez. Trump je prišao s dlanom okrenutim prema gore. Na taj način se naizgled postavio u beta, podčinjeni položaj dajući predsjedniku Sjeverne Koreje mogućnost da bude u dominantnom položaju s dlanom okrenutim prema dolje.

Da je Trump umjesto ovog pokreta potencirao okomito ili neutralno rukovanje neverbalno bi govorio: „Jednaki smo“. Ali ovakvo rukovanje od strane Trumpa je zapravo mamac – ponudio je stav: „Biti ću podređen“.

donald trumpov podređeni položaj

Ali Trump nije zadržao taj položaj, pogledajte što se dogodilo dok su se približili. Trumpova ruka se zarotirala bliže neutralnom položaju, dok su se podlaktica i ruka približavale njegovom torzu. Ovo je navelo Kim Jung Un-a da još više ispruži ruku.

donald trump i zaokretanje ruke

Približivši se još više Trump nastavlja s rotacijom ruke sve dok nije postala okomita na tlo. Na ovaj način si je olakšao da zauzme svoj uobičajeni položaj za vrijeme rukovanja – povlačenje sugovornikove ruke i podlaktice prema svome torzu i prema gore. Ovakvim povlačenjem Kim-ove ruke prema sebi i prema gore Trump je pokazao dominantno ponašanje.

Obratite pažnju kako Trumpov zglob nije savijen već je u produžetku podlaktice. Za razliku Kimov zglob je savijen pod kutom od gotovo pa 90 stupnjeva. Ovo je hiper alfa manevar i vrlo je neugodan a ponekad i jako bolan.

Iako su ga savjetovali da ne upotrebljava svoje hiper alfa rukovanje, predsjednik Trump ga je ipak izveo iako nešto manjim intezitetom nego s drugim predsjednicima.

Trump je zatim ispružio svoju lijevu ruku i uhvatio Kimovu desnu nadlakticu (0:10). Dok ovakav manevar pokazuje dominaciju i prikazuje Trumpa kao snažnijeg s druge strane lažno ga predstavlja kao da pokazuje naklonost.

donald trumpovo lažno predstavljanje

Nekoliko sekundi kasnije Trumpovo povlačenje popušta i omogućuje prirodniji položaj. Primijetite kako je sada Kim Jung Un u mogućnosti ispraviti svoj zglob.

trumpovo povlačenje

Njihov kontakt rukama je trajao oko 13 sekundi. Kim Jung Un prvi prekida kontakt očima i započine rotirati svoju glavu a usta mu pokazuju blagu ekspresiju boli (0:21). Vjerojatno je Donald Trump upotrijebio veću silu nego je bilo potrebno….ili možda i nije.

prejaki stisak ruke

Jako puno ljudi vjeruje kako rukovanje treba biti čvrsto. Rukovanje koje potiče zbližavanje treba biti takvo da je vaš stisak jednak stisku osobe s kojom se rukujete. Prejako stiskanje ruke prilikom rukovanja u većini civilizacija se smatra kao nepristojno.

Sekundu kasnije Donald Trump ponovo dodiruje Kim Jung Un-a. Ovaj put njegovu lijevu nadlakticu svojom desnom rukom.

Ovo je neverbalni potez koji Trump koristi gotovo sa svima. Na ovaj način koreografira slijedeći pokret svoga sugovornika iako je taj pokret sasvim jasan. Ovo Trumpu daje prednost jer se druga osoba osjeća kao da Trump upravlja njime, da je glavni i da izdaje naredbe.

dodir lijeve nadlaktice desnom rukom

Mikroekspresija koju Trump pokazuje u ovom trenutku je gađenje.

U ovom kratkom videu Trump je dotaknuo Kima barem sedam puta ne računajući inicijalno rukovanje. Za razliku Kim je Trumpa dotaknuo samo jednom.

Nakon toga dvojica predsjednika su se ponovo rukovali. Pogledajte u kojem su položaju Kimova podlaktica i ručni zglob. Kimov osmjeh je lažan ili blaže rečeno društven. Pravi, iskren osmjeh ne pokazuje donje zube.

lažan osmijeh

Zaključak: Iako je smanjio intenzitet svoga hiper alfa rukovanja Donald Trump je pokazao značajnu dozu dominacije prilikom pozdravljanja s Kim Jung Un-om. U nastavku pogledajte video na linku s cijelim procesom rukovanja.

Smatrate li sada rukovanje jednostavnim i običnim?

Pozivamo vas na edukaciju neverbalne komunikacije na kojoj ćete načuti koristiti, tumačiti i svjesno koristiti neverbalne geste u privatnom i poslovnom svijetu.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.