UnaVita

Elementi wingwave metode

Elementi wingwave metode

Wingwave metoda koristi saznanja zadnjih istraživanja mozga i kombinira tri elementa :

  1. Bilateralna stimulacija moždanih hemisfera gdje se na budan način potiče mozak da aktivira REM fazu (Rapid Eye Movement), tu su još i auditivni i taktilni poticaji.
  2. O Ring test- mišićni test koristimo kako bismo pronašli pravu ‘trigger-točku’ za određivanje najefektivnijeg i vremenski najkraćeg pristupa coachingu.
  3. NLP- korištenje tehnika iz NLP kao što su: promjena submodaliteta, sidrenje, reframing ili Timeline procesi.

 

Bilateralna stimulacija hemisfera mozga

emdrTijekom 80-ih američki psihoterapeuti i stručnjaci NLP-a ispitivali su psihoterapeutsko djelovanje tehnike brzih pokreta očiju (REM ) i otkrili zapanjujuće rezultate kod uklanjanja stresa. Od tada u NLP-u ta se intervencija zove ”integrator pokreta oka” (Eye Movement Integrator).  Početkom 90-ih psihoterapeutkinja Francine Shapiro razvila je metodu za terapiju posttraumatskog stresa svjesnim izazivanjem brzih pokreta očiju nazvavši je EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Svjesno izazivanje postiže se pokretima prstiju koje navode pogled klijenta. EMDR je danas diljem svijeta poznata kao jedna od najučinkovitijih i najboljih psihoterapeutskih metoda za liječenje posttratumatskih opterećenja (rat, nasilje, prirodne katastrofe…). Budne REM faze  djeluju poput bilateralne stimulacije tako što uspostavljaju optimalnu suradnju lijeve i desne polovice mozga. Na taj način dolazi do ponovnog neuronalnih umrežavanja a to dovodi do mentalnih procesa ozdravljenja i do rješenja se dolazi na temelju vlastitih sposobnosti.

Kako radi miostatski test

o-ringU wingwaveu koristimo O-ring test koji služi coachevima kao kompas koji vodi k cilju. Prilikom testiranja klijent napravi prsten koristeći palac i kažiprst te drži ih čvrsto stisnutim a coach ih pokušava razdvojiti. Ukoliko se osoba može nositi s temom ili emocijom, prsten je zatvoren u suprotnom se otvara. Za razliku od klasičnog testa i testa po Omuri, miostatski test ne daje kliničke nalaze, niti dijagnoze ili podnošljivost lijekova. Radi se samo o mentalnom i emocionalnom odgovoru na svakodnevne životne situacije.

 

Neurolingvističko programiranje-NLP

nlp vakogPsihološko komunikacijski model koji nam služi i pomaže imati što uspješniju komunikaciju s drugim osobama i sa samim sobom. Riječ ‘neuro’ podrazumijeva da iza svakog ponašanja i stanja tijela postoje neuronske veze u mozgu. ‘Lingvističko’ znači utjecaj na neurone putem riječi. ‘Programiranje’ podrazumijeva da neželjene obrasce ponašanja možemo promijeniti koristeći tehnike i metode koje rezultiraju novim ponašanjem, uspješnijim za nas.