UnaVita

NLP i coaching

NLP je skraćenica od  neurolingvističko programiranje i sadrži niz metoda i tehnika iz bihevioralne psihologije, geštalt psihologije, transakcijske analize (…) a rezultat njegovog  učenja i primjene u praksi dobivamo alate koje nas čine uspješnijim i zadovoljnijim. NLP je koristan u svakodnevnom životu, uči nas promijeniti neželjene obrasce ponašanja, unapređujemo komunikaciju i sukladno tome unapređujemo obiteljske, poslovne, prijateljske odnose i odnose s partnerom. NLP nam daje alat kako da aktiviramo ‘pravo dugme ‘ za resurse koji su nam potrebni u danom trenutku, kako da definiramo cilj i postignemo ga ili kako kreativno pristupiti situacijama i problemima. Također NLP nam omogućuje shvatiti kako verbalna i neverbalna komunikacija utječe na mozak. Osim što nam daje mogućnost  kako da unaprijedimo komunikaciju s drugima jednako tako nas uči kako imati veću kontrolu nad onim što smo smatrali da su automatske funkcije našeg mozga.

Značenje riječi NLP:

 • ‘neuro’- kako neurološki funkcionira naše tijelo
 • ‘language’-kako jezik utječe na komunikaciju s drugim ljudima i nas same
 • ‘programing’-kako koristiti određene modele i tehnike te se programirati iz neželjnog u željeno ponašanje.

Neke od pretpostavki NLP-a:

 1. Svako ima svoju mapu svijeta- svatko do nas promatra svijet iz svog kuta sa svojim stečenim iskustvima, uvjerenjima ili emocijama i najbolje što u tom trenutku može.
 2. Svako ponašanje ima pozitivnu namjeru za onoga tko ga izvodi-svatko se ponaša onako kako to njemu u tom trenutku najbolje paše.
 3. Svi ljudi imaju resurse u sebi-svi imamo iskustva, nesvjesne kompetencije, svi možemo naučiti nove vještine i promijeniti obrasce ponašanja.
 4. Sve što možemo zamisliti, možemo i dobiti!
 5. Ako jedna osoba može nešto raditi, svatko drugi može naučiti to isto raditi
 6. Promijeni neželjene obrasce ponašanja npr. uvijek privlačim isti tip žene/muškarca.
 7. Um i tijelo su povezani-umom trebamo upravljati a ne dozvoliti da on upravlja nama uz pomoć starih programa.
 8. Naša uvjerenja diktiraju kvalitetu našeg života.
 9. Uspjeh i sreća plod su našeg unutrašnjeg stava.
 10. Komunikacijske vještine može svatko naučiti radi poboljšanja učinkovitosti na osobnom i profesionalnom planu.

 

U radu s klijentima, u kombinaciji s drugim metodama, primjena tehnika iz NLP-a je neizostavna i pod ‘must’. Klijentu pokazujem kako raditi sidrenja i u kojim ih situacijama primijeniti, kada primijeniti ‘reframing’ jednako kao i kako jasno definirati ciljeve… i još mnogo toga.

Na ovaj način, ukoliko je to osobi važno i želi, dajem mu alat u ruke za primjenu u svakodnevnim zahtjevnim situacijama.