UnaVita

From the blog

Skup istovjetnih znakova u neverbalnoj komunikaciji

skup istovjetnih znakova-UnaVita

Kako znati imamo li ispravno mišljenje donešeno na temelju neverbalne komunikacije?

U osnovi jedan neverbalni znak ne znači ništa; jedan zamah kosom, jedan osmijeh, jedan prijekoran pogled sam za sebe nema značenja.

U našoj svakodnevnoj ljudskoj neverbalnoj komunikaciji  prolazimo kroz hrpu neverbalnih znakova i najbolje što možemo napraviti je da ne tražimo samo jedan znak, nego da tražimo više istovjetnih znakova koji potvrđuju nešto i čim više to bolje. Na primjer, kad je netko ljut nije samo da je on namrgođen ima tu i drugih neverbalnih znakova kao što su: zatvoren položaj tijela ili pogled u oči je produžen, puno duže vas ta osoba gleda u oči, i tu smo već našli tri znaka koja nam mogu potvrditi da je ta osoba stvarno ljuta. Cilj nam je pronaći tri do pet znaka koji su različiti od njegovog osnovnog ponašanja, tri do pet znakova koji potvrđuju neke osjećaje, emocije ili fizičko stanje.

Svatko ima svoje osnovno ponašanje i ako to njegovo osnovno ponašanje se promijeni u tri do pet neverbalnih znakova to nam je bitno da primijetimo jer samo tako možemo znati jesmo li donijeli ispravnu odluku o svom mišljenju o toj osobi. Na kraju krajeva, mi samo procjenjujemo ljudsko ponašanje, tražimo što više informacija i zbog toga nam jedan neverbalni znak nije dovoljan. Na primjer, sjedimo u kafiću i preko puta nas je djevojka koja nam se nasmije, to ne znači nužno da joj se sviđam možda se nasmijala našoj frizuri, možda se nasmijala košulji, a možda jednostavno podsjećam na njezinog brata i zato moramo tražiti skupinu istovjetnih signala koji će potvrditi da se sviđamo toj djevojci

 

[btnsx id=”537″]