UnaVita

From the blog

Muškarci i žene voze se na istom emocionalnom roller coasteru

Muškarci i žene voze se na istom emocionalnom roller coasteru

Žene nisu emocionalnije od muškaraca

Dokazuju najnovija istraživanja

 

Sažetak: Suprotno poznatim mitovima o stereotipovima, prema istraživanjima žene nisu emocionalnije od muškaraca. Novija istraživanja otkrivaju kako emocije kod muškaraca fluktuiraju jednako kao i kod žena.

Suprotno široko rasprostranjenim stereotipovima o spolovima, istraživanja pokazuju kako žene nisu emocionalnije od muškaraca.

Osjećaji poput entuzijazma, nervoze ili snage često se interpretiraju drugačije između muškaraca i žena. Ono što znači biti “emocionalan” za muškarce i žene dio je nove studije Sveučilišta Michigan koja raspršuje te predrasude.

Na primjer, muškarac kojem emocije fluktuiraju tijekom sportskog natjecanja opisuju ga kao „strastvenog“.  Adriene Beltz autorica ove studije tvrdi da nasuprot tome, žena čije emocije fluktuiraju tijekom bilo kojeg događaja, čak iako su isprovocirane, smatra se „iracionalnom“.

Beltz, Alexander Weigard i Amy Loviska pratili su i proučavali dnevne emocije, pozitivne i negativne, u 142 muškaraca i žena u periodu od 75 dana. Žene su podijelili u dvije grupe: jedna s normalnim menstrualnim ciklusom te ostale tri grupe koje uzimaju bilo kakvu oralnu kontracepciju.

Istraživači su otkrili fluktuacije u emocijama na tri različita načina, a zatim su usporedili spolove. Otkrili su male ili nikakve razlike između muškaraca i različitih skupina žena, što sugerira da muške emocije fluktuiraju u istoj mjeri kao i ženske (iako vjerojatno iz različitih razloga).

 

Beltz dodaje: „Također nismo pronašli značajne razlike između skupina žena, što je jasno pokazalo da su emocionalni usponi i padovi posljedica mnogih utjecaja a ne samo hormona.“

Nalazi imaju implikacije izvan običnih ljudi, kažu istraživači. Žene su kroz povijest bile isključene iz sudjelovanja u istraživanju dijelom zbog pretpostavke da fluktuacije hormona jajnika dovode do varijacija, posebno u emocijama, koje se ne mogu eksperimentalno kontrolirati.

 

„Naša studija na jedinstven način pruža psihološke podatke koji pokazuju da su opravdanja za isključivanje žena na prvom mjestu (zbog fluktuacije hormona jajnika, a time i emocije) bila pogrešna,“ kaže Beltz.

 

Izvor: Sveučilište Michigan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.