UnaVita

From the blog

Neverbalna komunikacija i bebe

neverbalna komunikacija i bebe

Neverbalna komunikacija i bebe

Bebe više vole gledati u lijepa lica

 

Novorođene bebe radije gledaju u atraktivna lica, kaže istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji, naglašavajući kako nam je prepoznavanje lica utkano prilikom rođenja a ne naučeno.

Alan Slater i njegove kolege sa sveučilišta Exeter pokazivali su parove fotografija lica bebama starih tek jedan dan i otkrili su da te bebe više vremena gledaju u atraktivnija lica.

„Ljepota nije u oku promatrača, urođena je novorođenim bebama“, tvrdi Slater.
Razvojni psiholozi već godinama znaju da novorođene bebe preferiraju određene stvari, kao što su slike s jakim kontrastom i zakrivljeni biološki oblici. Ali odakle te preference dolaze ostalo je nepoznato.
Slaterovo istraživanje s izrazito mladim bebama potkrepljuje ideju da tek rođene bebe nisu samo neispisane ploče nego da na svijet dolaze s poprilično dobro razvijenim osjetilima za opažanje.

Zgodni ljudi

Slater i njegove kolege su sakupili fotografije različitih ženskih lica te ih je dao odraslim ljudima da ih rangiraju po atraktivnosti. Sudionici su svako lice ocijenili od 1-5. Istraživači su zatim uparili fotografije koje su bile slične u što više detalja, kao na primjer u svjetlini i kontrastu, ali isto tako su bile totalno različite po privlačnosti.

Zatim su tako uparene fotografije pokazali novorođenčadi, koja je bila stara od jednog do sedam dana. Bebe su se još uvijek nalazile u bolnici nakon rođenja. Jedan je istraživač držao bebu u okomitom položaju na 30 centimetara udaljenosti od para fotografija. Drugi istraživač je stajao van vidnog polja bebe i promatrao je u koju fotografiju beba gleda.

Velika većina beba je provodila više vremena gledajući u atraktivnija lica.
Slater sugerira kako je razlog za ovo jako jednostavan, lijepi ljudi zapravo posjeduju prauzor ljudskog lica. Već odavno su istraživanja pokazala da se stapanjem stotina lica dobije statistički prosjek karakteristika lica koji je nevjerojatno privlačan.

U bebinom umu, lijepa lica mogu predstavljati prauzor ljudskog lica, kaže Slater, koje bebe prepoznaju po načelu evolucije.
Slater također tvrdi:

„Bebe se rađaju s prilično detaljnom spoznajom o prosječnom ljudskom licu koja im pomaže da prepoznaju poznata lica te im također pomaže u učenju o društvenom svijetu.“

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.