UnaVita

From the blog

Kako poticati socijalnu i interpersonalnu inteligenciju kod djece

kako poticati socijalnu i interpersonalnu inteligenciju kod djece

Kako poticati socijalnu i interpersonalnu inteligenciju kod djece

Što trebamo reći djetetu o govoru tijela

Čvrsto vjerujem kako je odgovornost na svakome roditelju da socijalizira svoje dijete, to uključuje poduku iz naših osnovnih sredstava komunikacije a to je govor tijela. Osnovno za međuljudski i poslovni uspjeh, djecu treba učiti govoru tijela u ranijoj dobi kako bi mogli sazreti s vještinama koje će obogatiti njihov društveni i poslovni život.

Djecu počnite podučavati govoru tijela čim budu sposobni shvatiti vaše instrukcije. Upotrebljavajte dobre primjere kako bi dijete moglo vidjeti određen primjer te kako bi mogli pričati o njemu. Također budite sigurni da gradivo dolazi od akademskih institucija a ne od nečijih osobnih iskustava.

Slijedi deset primjera koje možete naučiti vaše dijete kako bi mu pomogli razviti socijalnu i interpersonalnu inteligenciju koja će mu pomoći kroz život:

⭐Cijela neverbalna komunikacija (govor tijela) ima značenje. Ponešto možda ne razumiješ ali i to ima značenje. S vremenom ću ti objašnjavati što koji pokret tijela znači.

⭐Tvoj mozak kontrolira sve fizičke pokrete kao i sve izraze lica koje radiš. Imaš kontrolu nad svojim tijelom i porukama koje ono šalje. Trebaš biti svjestan značenja tih poruka kao što si svjestan značenja riječi koje izgovaraš.

⭐Tvoj govor tijela pokazuje emocije koje osjećaš, baš kao što i beba komunicira jeli sretna ili nije. Kada si sretan to svi možemo vidjeti po tvome smijehu, sretnim nogicama i ispruženim rukama.

⭐Ono što mi tvoje tijelo govori je točnije od onoga što mi govoriš riječima i govori mi prije nego li ti išta kažeš. Stoga budi svjestan da često možemo vidjeti što misliš ili kako se osjećaš prije nego li to kažeš.

⭐Možeš se bolje slagati s prijateljima ako znaš čitati govor tijela jer ćeš moći vidjeti jesu li sretni ili tužni, ljuti ili razigrani, tihi ili uzbuđeni. Ako naučiš čitati govor tijela svojih prijatelja, oni će nalaziti utjehu u tebi jer ti je stalo do toga kako se osjećaju.

⭐Baš kao što riječi mogu nekoga povrijediti, tako može i govor tijela. Ako me gledaš i preokreneš oči ili mi okreneš leđa i odeš, to je kao da mi vičeš da te nije briga i da me ne poštuješ.

⭐Govorom tijela drugima možeš pokazati da ih voliš i da ti je stalo do njih, bez da izgovoriš i jednu jedinu riječ. Baš kao kada me zagrliš ili me primiš za ruku mogu vidjeti da me voliš bez da si to izgovorio.

⭐Kada nešto želiš ili tražiš tvoje tijelo to jasno pokazuje. Isto tako kada želiš otići ili izbjeći nekoga tvoje tijelo mi sasvim jasno pokazuje kako se osjećaš. Tvoje namjere se također mogu vidjeti iz tvojega govora tijela.

⭐Pojedini ljudi su jako osjetljivi kada im je netko u blizini i kada im se jako primakneš onda im postane neugodno. Budi svjestan da pojedina djeca a i odrasli trebaju malo više mjesta.

⭐Ako ti ikada u tijelu osjećaš da ti je neugodno zbog nečega, molim te kaži mi kada je to bilo kako bih ti mogao objasniti zašto si se tako osjećao. I zapamti, zato jer znam da je tvoj mozak osjetljiv na tvoje tijelo, poštovat ću i shvatit ću kada mi kažeš : „Ne osjećam se ugodno, pogotovo kada sam pored nepoznatih ljudi“.

 

Preuzeto: Joe Navarro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.