UnaVita

From the blog

Zašto je neverbalna komunikacija važna

zašto je neverbalna komunikacija važna

Zašto je neverbalna komunikacija važna?

Koliko neverbalnu komunikaciju koristimo svakodnevno

 

Što mislite, kolika je važnost neverbalne komunikacije u našim svakodnevnim životima?

Neverbalna komunikacija čini većinu naše komunikacije i svakodnevno je zastupljena u našim životima.

U ova tri trenutka ona je posebno bitna za nas kao ljudska bića.

Odabir partnera
Volimo misliti kako smo nadmašili razmišljanja o trivijalnim stvarima kao što su: kako osoba izgleda, koliko je visoka, boja njezine kose, kako miriše, kako se osjeća, kakve joj je boje glas, kako hoda, kako pleše, kako nas gleda, kakva je boja očiju – i još jednom, istraživanja su pokazala da partnera odabiremo na temelju ovih vrlo bitnih poruka koje primamo i interpretiramo neverbalno. Odluke koje donosimo za vrijeme udvaranja naposljetku nisu donesene temeljem pisanih pravila. Na te odluke utječe neverbalna komunikacija koju svjesno ili nesvjesno čitamo našim čulima. Znači li to da nas riječi ne privlače? Naravno da riječi mogu biti zavodljive (poezija na primjer), jednako kao što i intelekt može biti zavodljiv, ali na kraju, u svakoj kulturi koju su naučnici istraživali gdje pojedinac ima pravo odluke (ne u kulturama gdje su brakovi unaprijed dogovoreni), neverbalno je primarno odgovorno koga ćemo odabrati za partnera, a to nije mala stvar.

Odgajanje djece
Bebe dolaze na svijet bez mogućnosti govora. One kroz migoljenje u pelenama, svojim gugutanjem, svojim smiješkom i mrgođenjem odašilju svoje potrebe, želje i prohtjeve te pokazuju kada su pod stresom ili im nije ugodno. Kroz neverbalnu komunikaciju mi im kao roditelji pokazujemo ljubav, a putem dodira se međusobno povezujemo. Niti jedna količina riječi ne može nadomjestiti zagrljaj osmjeh ili nježno maženje. Kroz neverbalnu komunikaciju učimo kada je beba bolesna, ima temperaturu. Putem neverbalne komunikacije uočavamo ima li beba probleme s vidom ili sluhom pa čak ima li neurološke probleme. Kako bi beba znala da je voljena i poželjna bez neverbalne komunikacije? Ali tu nije kraj: Prvi dan u školi, neverbalno je to koje govori kako će proći taj prvi dan – prije nego li se izgovori i jedna riječ.

Procjenjivanje opasnosti
Zamislite pustite u kuću nepoznatu osobu samo zato što vjerujete onome što govori. Jeste li se ikada okrenuli i pogledali stoji li netko preblizu dok podižete novac s bankomata? Živimo u svijetu u kojem grabežljivci više ne hodaju na četiri noge pa opet smrznemo se od straha kada vidimo psa iskešenih zuba, kao i naši preci koji bi se smrzli od straha kada bi vidjeli lava. Još uvijek neverbalno procjenjujemo opasnost, jer je to ključno za naš opstanak, kao što je Gavin de Becker napisao u „Dar straha“. Baš zbog toga noću kada ulazimo u auto gledamo uokolo prati li nas netko ili nam stoji preblizu. Stranca ne pitamo hoće li nas povrijediti, neverbalno ga procijenimo kako bi utvrdili njegove namjere i povjerenje.

Ovo su samo tri primjera a ima ih puno više. Da se vratimo na pitanje s početka teksta: „kolika je važnost neverbalne komunikacije u našim svakodnevnim životima“?
Odgovori bi bio da je neverbalna komunikacija apsolutno nužna za međuljudske odnose, vjerojatno i za naš opstanak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.