UnaVita

From the blog

Djed Mraz i prevara

djed mraz i prevara

Djed Mraz i prevara

Koliko je lijepo lagati svojem djetetu o Djed Mrazu?

Pojedini se roditelji brinu koliki će utjecaj imati činjenica laganje djeci o Djed Mrazu, popularnom Božićnom liku, no na duge staze to bi moglo biti korisno. Na ovu temu svoje mišljenje je iznijela dr. Kristen Dunfield, profesorica razvojne psihologije. Ona tvrdi kako proces razumijevanja istine može biti dobar za razvoj djeteta.

Zapravo, vjerovanje u legende kao što su Djed Mraz, mogu dovesti do pojedinih pozitivnih razvoja u dječjoj psihi. Ovo može dovesti do takozvanog kontra činjeničnog rasuđivanja, što potiče djetetovu sposobnost kreativnog razmišljanja i razmišljanja izvan okvira.
Sami roditelji čak niti nemaju puno utjecaja u poticanju ovog talenta. Dr. Dunfield kaže kako je vjerovanje u Djed Mraza nevjerojatno popularno među djecom, ali pravu istinu saznaju oko osme godine. Ovo znači ne samo da promocija mita ne ovisi o roditelju već i njegovo razbijanje.
Ovaj sam proces razumijevanja da Djed Mraz nije stvaran može biti od pomoći i iz razvojne perspektive. Shvativši kako magična djela nisu stvarna, dijete počinje razvijati i primjenjivati kritičko razmišljanje na svijet oko sebe.
Ta se metoda kritičkog razmišljanja često pojavljuje kada starija djeca počnu testirati mitove i postavljaju teška pitanja o tome kako Djed Mraz, na primjer, ima leteće saonice.

Cilj roditelja, za dr. Dunfielda, ne mora se odnositi na poticanje priče ili na to da roditelj bude Grinch koji pokvari sretnu priču. Umjesto toga, roditelji mogu potaknuti kreativne nagone svoje djece, tražeći od njih razmišljanje o svojim pitanjima.
Na primjer, ona preporučuje „jednostavno vratite pitanje na njih i omogućite svom djetetu samostalni pronalazak objašnjenja.“ Umjesto davanja odgovora, roditelj može odgovoriti pitanjem „Ne znam kako to misliš da saonice lete? ”

Ovo će mnogima od nas pomoći u dilemi trebamo li lagati svojoj djecu. Iako je obmana u familijama uobičajena, to ne znači da je osobito poželjna. Međutim, jednostavnim dopuštanjem djeci da sami shvate svijet, problem se uistinu može okrenuti njihovoj kognitivnoj prednosti.
Moglo bi se čak iznijeti i činjenica kako ovakav postupak može pomoći vezivanju obitelji, raspravljajući o Djed Mrazu i mitovima kao svojevrsne obiteljske praznične tradicije. Ne samo da bi ovo mogao biti zabavan način provođenja vremena s djetetom, već može pomoći i stvaranju obiteljske kohezije tijekom Božićne sezone. To može biti osobito važno s obzirom na to da načini provođenja odmora mogu značajno utjecati na to koliko ugodno provodimo vrijeme.

Međutim, ako ste zabrinuti da vas lažu o Djedu Mrazu, možda bi ovo bio dobar trenutak da provjerite naš program o otkrivanju laži.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.