UnaVita

From the blog

Kako neverbalno komunicirati otvorenost i postaviti granice

Kako neverbalno komunicirati otvorenost i postaviti granice

Kako neverbalno komunicirati otvorenost i postaviti granice

Jasno pokažite jeste li zainteresirani ili niste

 

U posljednje vrijeme povećala se svijest o količini neželjene seksualne pažnje koje žene primaju od strane muškaraca. Žene su zbog ovoga opreznije u razgovoru s muškarcima dok su muškarci pak super-oprezni dok prilaze ženama. Ovakva povećana opreznost je prilika da se više komunicira o sexu i onome što zaista žele muškarci i žene.

Ovakva osviještenost signala (neverbalnih) koje šaljemo i primamo može biti ključna ostvarenje veze  ali i da ostanemo u njoj.

 

  1. Obratite pažnju na vaš položaj tijela

Vaš položaj tijela odašilje brojne signale želite li da vam netko priđe. Dok zgrbljeno pričate na mobitel gledajući tupo u pod s ramenima koja su povučena prema naprijed te dok su vam vrat i glava pognuti unaprijed signalizirate ne slaganje s osobom s kojom pričate ali i sebe stavljate u ponizan položaj. Istraživanja su pokazala da ovakav položaj ne samo da šalje negativne signale promatraču već utječe i na to kako se vi osjećate. Istraživanje koje je proveo Nair (2015) pokazalo je da u usporedbi s osobama koje sjede uspravno, zgrbljene osobe su pokazale značajno više manjka samopouzdanja i straha. Lingvistička analiza je pokazala da su zgrbljene osobe više govorile u negativnom kontekstu. Stoga, ako sjedite ili stojite uspravno s uspravnom glavom, očima koje su usmjerene ravno i ramenima postavljenim unazad tada neverbalno pokazujete samopouzdanje i pozitivan stav kako spram drugih tako i spram sebe-Amy Cuddy kaže: „Fizički položaj oblikuje psihičko stanje i može biti osnova za bolje raspoloženje i veće samopouzdanje.“

 

  1. Pogled upotrebljavajte promišljeno

Pogledom možete signalizirati poštovanje, zainteresiranost, privlačnost ili prijetnju a ovisi o situaciji u kojoj se nalazite i drugim neverbalnim znakovima koje šaljete. Prilikom prvog susreta zadržati stabilan kontakt očima može biti poprilično izazovan zadatak. Istraživanja su pokazala da je dovoljno zadržati pogled nekoliko sekundi kako bi pokazali zainteresiranost. Ukoliko ste zainteresirani za osobu nemojte nakratko prekidati i vraćati pogled, osoba može pomisliti da je odbacujete ili da ste smeteni i da vam se ne može vjerovati. Isto tako nemojte ih „ubijati“ pogledom jer se to može protumačiti kao prijeteći neverbalni signal. Umjesto toga lagano „šarajte“ pogledom po licu sugovornika. Instinktivno vrludamo očima dok govorimo kako bi se prisjetili informacija iz naše memorije.

 

  1. Pazite na vrpoljenje

Treptanje je povezano s autonomnim uzbuđenjem poznatijim kao nervoza. Čim ste više nervozni time više i trepćete. Možete biti nervozni jer vam osoba koja vam se sviđa poklanja pažnju ili vam poklanja pažnju osoba koja vam se ne sviđa. Nažalost osoba s kojom pričate ne može znati razliku, samo vide vašu reakciju na to što vas gledaju. Ukoliko niste zainteresirani vješto odmaknite pogled. Nemojte se vrpoljiti ili pogledati dolje ili nagnuti glavu i tada se okrenuti jer na taj način pokazujete podčinjenost ili sramežljivost. Ukoliko glavu zadržite u uspravnom položaju i jednostavno je okrenete u stranu zajedno s tijelom te na taj način prekinete položaj, tada odlučno pokazujete nezainteresiranost.  Ukoliko ste, s druge strane, zainteresirani, zadržite otvoren govor tijela, nasmiješite se i prihvatite njihov pogled.

 

  1. Kamo je usmjerena vaša pažnja?

U društvenim interakcijama od iznimne je važnosti znati kamo je usmjerena vaša pažnja. Ukoliko vam netko pridodaje pažnju a vi to ne želite, prirodno je da nam se pojača samosvijest i nervoza. Takva samosvijest može biti magnet i privući još više pažnje koju ne želite. Stoga je bolje skrenuti pozornost sa sebe na neku drugu osobu dok ne budete sigurni da želite privući nekoga. Stoga, držite ih podalje od sebe držeći i pozornost dalje od sebe, privucite ih skrećući pozornost na sebe.

 

  1. Kako izgledate vs kako se osjećate

U društvenim interakcijama zauzimamo poziciju treće osobe i iz njene perspektive gledamo na sebe zamišljajući kako nas drugi ljudi vide u tom trenutku. Psiholozi to nazivaju ‘disociran položaj’. Ovo može biti pokrenuto u bilo kojem trenutku kada opazimo da nas netko promatra a mi zamišljamo kako nas ta osoba vidi. Također, ovo se dešava kada se gledamo u ogledalo, dok se pripremamo za javni nastup i zamišljamo kako će nas publika doživjeti. Dobro je koristiti ovakvu perspektivu ali ponekad jednostavno možemo zapeti u njoj, ponašamo se kao da nas netko non stop promatra. Drugoj osobi ovo može izgledati kao ne autentično ponašanje a nama se može obiti o glavu jer smo manje svjesni što se zapravo dešava u tom trenutku. Istraživanja su pokazala da nas ‘disociran položaj’ udaljava od trenutka u kojem se nalazimo, remeti koncentraciju i smanjuje osjećaj  emocija i čula. Zato je bolje ostati u doticaju sa samim sobom i ne brinuti se kako drugima izgledate. Ponekad vaše tijelu osjeti stvari prije samog uma. Ukoliko se fokusirate na to kako izgledate drugima zatomljujete ovaj moćan kanal intuitivnih informacija.

Saznanje kako da šaljete i primate jasne signale pomaže vam da se osjećate sigurnim u sebe i da vam je ugodno u bilo kojoj društvenoj situaciji. Pokazujete poštovanje i dostojanstvo prema samome sebi i prema drugima.

 

Izvor: Psychologytoday

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.